Pentru al șaptelea an consecutiv, criminalitatea scade, iar la nivel național, aceasta înregistrează cea mai mică valoare din ultimii 11 ani, același trend menținându-se și în cazul criminalității stradale și a celei din mediul rural, a spus, luni, la Cercul Militar, șeful Poliției Române, Ioan Buda, în cadrul evenimentului dedicat zilei Poliției Române, unde a fost efectuat și un bilanț al activității instituției pe anul 2018.
„Gradul siguranței rutiere este în creștere. Cel mai important indicator la care ne raportăm, respectiv numărul persoanelor decedate, înregistrând o diminuare cu peste 80 de persoane, comparativ cu valorile din anul precedent”, a spus Ioan Buda.
Șeful Poliției Române a mai declarat că infracționalitatea în zona transporturilor feroviare, navale și aeriene a înregistrat în 2018 cele mai mici valori din ultimii 9 ani. Polițiștii au avut peste 950.000 de intervenții la evenimente, au aplanat aproximativ 120.000 de stări conflictuale și au răspuns la peste 783.000 de solicitări venite prin 112, mai spune sursa citată.
„Pentru că viața are prioritate, vorbim, pentru anul trecut, despre mai mult de 3.200 de persoane salvate și, foarte important, despre aproximativ 13.800 de cazuri de minori lipsiți de supraveghere, care au fost depistați și încredințați familiilor și autorităților”, a afirmat oficialul.
Un alt obiectiv important al Poliției Române îl reprezintă totodată prevenirea și combaterea criminalității, sub toate formele sale de manifestare. Cifrele oferite de șeful Poliției Române arată că s-au înregistrat peste 1,6 milioane de dosare penale, iar procentul de soluționare a cazurilor de omor a fost de peste 99,5%. Criminalitatea gravă, comisă cu violență, se menține sub 1% din totalul infracțiunilor sesizate, iar infracțiunile de tâlhărie continuă trendul descendent pentru al șaselea an consecutiv.
El a mai adăugat că „au fost destructurate 155 de grupări de criminalitate organizată și s-au desfășurat peste 450 de acțiuni operative de mare amploare, sub coordonarea procurorului DIICOT și în cooperare cu structurile similare de aplicare a legii din Europa sau din alte state ale lumii”.
În privința combaterii infracționalității economice, șeful Poliției Române a afirmat că accentul s-a pus pe finalitatea judiciară și pe recuperarea prejudiciului.
„Ca urmare, valoarea măsurilor asiguratorii dispuse în dosarele de evaziune fiscală a ajuns la aproape 780 de milioane de lei”, a declarat acesta.
Contribuția Poliției Române s-a remarcat și în sfera combaterii corupției. În 2018, s-au efectuat cercetări în 420 de dosare penale, iar în vederea asigurării circulației controlate a lemnului și combaterea tăierilor ilegale, „Poliția Română a desfășurat aproape 50.000 de acțiuni și controale, în urma cărora s-a confiscat cantitatea de aproximativ 61.000 de metri cub de material lemnos”, a mai spus șeful Poliției Române.